Uloguj se
U okviru Manastirskog kompleksa zasađeno je voće na više od 7 ha zemlje. U voćnjaku su zastupljene sledeće voćne vrste: jabuka, breskva, kruška, višnja, trešnja, kajsija, šljiva, lešnik, vinova loza, ribizla i aronija. U manastirskoj bašti, pored proizvodnje u plastenicima, na otvorenom prostoru gaji se razno povrće na površini od oko 1 hektara.
Razvijena je i proizvodnja voćnih sokova koji se proizvode ceđenjem voća, bez dodataka vode i šećera. To su sok od jabuke, jabuke i kruške, jabuke i breskve i jabuke i šargarepe. Proizvode se i voćni nektari od kupine, maline i kajsije.
U procesu proizvodnje sokova Manastir Žiča ima implementiran HACCP sistem. Proizvodnja se obavlja u skladu sa zahtevima HACCP, DPP i DHP, kao i prema uputstvu Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede od 2011. godine.
Sastav: etanolno-vodeni ekstrakt lista bokvice (Plantaginis majoris folium), korena vilinog sita (Carlinae radix), lista kupine (Rubi fruticosi folium), cveta nevena (Calendulae flos), cveta hajdučke trave (Millefolii flos), herbe ranilista (Betonicae herba), cveta kamilice (Chamomillae flos), korena maslačka (Taraxaci radix), lista žalfije (Salviae folium), herbe kičice (Centaurii herba), herbe kantariona (Hyperici herba).
Proizvodi: Manastir Svetog Stefana, Gornje Žapsko, Vranje
Ručno rađeni
Sastav: kokosovo ulje, ricinusovo ulje, suncokretovo ulje, palmina mast, natrijum hidroksid, destilovana voda, etarsko ulje nane.
Domaći sok od šargarepe i jabuke, u staklenoj ambalaži od 200ml. Proizvedeno u Manastiru Žiča, od domaćih šargarepa i jabuka uzgajanih u manastirskom voćnjaku.
Bez aditiva, konzervansa i šećera.
Slatko napravljeno od mirišljavih ruža sa manastirskog imanja po tradicionalnom žičkom receptu, 250gr
Rakija od grožđa iz vinograda manastira Žiče, karakteristična po svojoj kristalno bistroj boji i prijatnom ukusu.
Staklena ambalaža 700ml
VOL 50,3%
Liturgijsko vino se pravi od najboljeg grožđa iz manastirskih vinograda koji okružuju Žiču.
Купиново вино је десертно воћно вино заслађено грожђаним шећером.
Стаклена амбалажа 0.75л
Manastirski liker od višnje prepoznatljiv je po svojoj kraljevsko crvenoj boji. Prirodna svojstva soka od višnje u potpunosti su očuvana.
Tokom procesa destilacije u kome se dobijaju etarska ulja, hidrolat (cvetna vodica) se izdvaja kondenzacijom, kao nusprodukt tog procesa. Budući da sadrži mnogobrojne aromatične i lekovite biljne supstance, njegovo dejstvo vrlo je slično etarskom ulju, što ga čini izuzetno vrednim terapijskim sredstvom.
Proizvodi: Manastir Svetog Stefana, Gornje Žapsko, Vranje
Domaći sok od breskve i jabuke, u staklenoj ambalaži od 200ml. Proizvedeno u Manastiru Žiča, od domaćih bresvki i jabuka uzgajanih u manastirskom voćnjaku.
Bez aditiva, konzervansa i šećera.