Улогуј се
У оквиру Манастирског комплекса засађено је воће на више од 7 ха земље. У воћњаку су заступљене следеће воћне врсте: јабука, бресква, крушка, вишња, трешња, кајсија, шљива, лешник, винова лоза, рибизла и аронија. У манастирској башти, поред производње у пластеницима, на отвореном простору гаји се разно поврће на површини од око 1 хектара.
Развијена је и производња воћних сокова који се производе цеђењем воћа, без додатака воде и шећера. То су сок од јабуке, јабуке и крушке, јабуке и брескве и јабуке и шаргарепе. Производе се и воћни нектари од купине, малине и кајсијe.
У процесу производње сокова Манастир Жича има имплементиран HACCP систем. Производња се обавља у складу са захтевима HACCP, ДПП и ДХП, као и према упутству Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде од 2011. године.
Мелем делује повољно код: псоријазе, упале зглобова, проширених вена, реуме, херпес зостера, коњуктивитиса, гангрене, декубитуса, синузитиса, бронхитиса, проблематичне коже склоне бубуљицама, ожиљака, бора, храпаве, суве и испуцале коже. Опрез код опекотина, само мање, површинске опекотине, неговати путем облога.
Производи: Манастир Ћелија Пиперска
Ручно рађени
Састав: кокосово уље, рицинусово уље, сунцокретово уље, палмина маст, натријум хидроксид, дестилована вода, етарско уље поморанџе.
Црвено вино од сорте грожђа мускат хамбург, узгојеног у манастирским виноградима.
Стаклена амбалажа 0.75l
Алк. 11% VOL
Ликер од плодова зеленог ораха са манастирског имања, ароматичног укуса, са примесама ваниле, цимета, мускатног ораха, кафе и поморанџе.
Састав: етанолно-водени екстракт листа боквице (Plantaginis majoris folium), корена вилиног сита (Carlinae radix), листа купине (Rubi fruticosi folium), цвета невена (Calendulae flos), цвета хајдучке траве (Millefolii flos), хербе ранилиста (Betonicae herba), цвета камилице (Chamomillae flos), корена маслачка (Taraxaci radix), листа жалфије (Salviae folium), хербе кичице (Centaurii herba), хербе кантариона (Hyperici herba).
Домаћи сок од брескве и јабуке, у стакленој амбалажи од 200мл. Произведено у Манастиру Жича, од домаћих бресвки и јабука узгајаних у манастирском воћњаку.
Без адитива, конзерванса и шећера.
Литургијско вино се прави од најбољег грожђа из манастирских винограда који окружују Жичу.
Састав: екстракт цвета невена (Calendulae flos), цвета камилице (Chamomillae flos), надземног дела ивањског цвећа (Galii veri herba), цвета смиља (Helichrysi flos), етарско уље камилице, подлога.
Производи: Манастир Светог Стефана, Горње Жапско, Врање
Током процеса дестилације у коме се добијају етарска уља, хидролат (цветна водица) се издваја кондензацијом, као нуспродукт тог процеса. Будући да садржи многобројне ароматичне и лековите биљне супстанце, његово дејство врло је слично етарском уљу, што га чини изузетно вредним терапијским средством.
Производи: Манастир Светог Стефана, Горње Жапско, Врање