Улогуј се
У оквиру Манастирског комплекса засађено је воће на више од 7 ха земље. У воћњаку су заступљене следеће воћне врсте: јабука, бресква, крушка, вишња, трешња, кајсија, шљива, лешник, винова лоза, рибизла и аронија. У манастирској башти, поред производње у пластеницима, на отвореном простору гаји се разно поврће на површини од око 1 хектара.
Развијена је и производња воћних сокова који се производе цеђењем воћа, без додатака воде и шећера. То су сок од јабуке, јабуке и крушке, јабуке и брескве и јабуке и шаргарепе. Производе се и воћни нектари од купине, малине и кајсије.
У процесу производње сокова Манастир Жича има имплементиран HACCP систем. Производња се обавља у складу са захтевима HACCP, ДПП и ДХП, као и према упутству Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде од 2011. године.
Ракија произведена из дестилата воћа гајемпг и однегованог на имању манастира Жиче. Дестилат је обогаћен мацератима ароматичних биљака: нане, жалфије, вријеска, клеке, камилице, босиљка, хајдучке траве, мајчине душице.
Стаклена амбалажа од 500мл.
Алк. 42% vol
Домаћи сок од крушке и јабуке, у стакленој амбалажи од 200мл. Произведено у Манастиру Жичи, од крушки и јабука узгајаних у манастирском воћњаку.
Без адитива, конзерванса и шећера.
Мелем од екстрата тамјана благотворно делује код екцема и осталих упалних процеса на кожи. Ово је сасвим природан мелем, ручно израђен и у његов састав улазе: екстрати тамјана, невена, хајдучице, камилице и смиља, пчелињи восак и маслиново уље.
Манастирски ликер од домаћег матичног сока ароније, добијеног хладним цеђењем ароније са манастирског имања је савршено здрав ликер без шећера. Препознатљив по својој рубин црвеној боји и интезивном мирису и укусу, одличан је за конзумацију пре јела, као аперитив или уз црну кафу.
Црвено вино од сорте грожђа мускат хамбург, узгојеног у манастирским виноградима.
Стаклена амбалажа 0.75l
Алк. 11% VOL
Манастирски ликер од вишње препознатљив је по својој краљевско црвеној боји. Природна својства сока од вишње у потпуности су очувана.
Литургијско вино се прави од најбољег грожђа из манастирских винограда који окружују Жичу.
Током процеса дестилације у коме се добијају етарска уља, хидролат (цветна водица) се издваја кондензацијом, као нуспродукт тог процеса. Будући да садржи многобројне ароматичне и лековите биљне супстанце, његово дејство врло је слично етарском уљу, што га чини изузетно вредним терапијским средством.
Производи: Манастир Светог Стефана, Горње Жапско, Врање
Састав: гел, чили, ђумбир, лековите биљке, кристали ментола.
Запремина: 60мл