Uloguj se
U okviru Manastirskog kompleksa zasađeno je voće na više od 7 ha zemlje. U voćnjaku su zastupljene sledeće voćne vrste: jabuka, breskva, kruška, višnja, trešnja, kajsija, šljiva, lešnik, vinova loza, ribizla i aronija. U manastirskoj bašti, pored proizvodnje u plastenicima, na otvorenom prostoru gaji se razno povrće na površini od oko 1 hektara.
Razvijena je i proizvodnja voćnih sokova koji se proizvode ceđenjem voća, bez dodataka vode i šećera. To su sok od jabuke, jabuke i kruške, jabuke i breskve i jabuke i šargarepe. Proizvode se i voćni nektari od kupine, maline i kajsije.
U procesu proizvodnje sokova Manastir Žiča ima implementiran HACCP sistem. Proizvodnja se obavlja u skladu sa zahtevima HACCP, DPP i DHP, kao i prema uputstvu Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede od 2011. godine.
Tokom procesa destilacije u kome se dobijaju etarska ulja, hidrolat (cvetna vodica) se izdvaja kondenzacijom, kao nusprodukt tog procesa. Budući da sadrži mnogobrojne aromatične i lekovite biljne supstance, njegovo dejstvo vrlo je slično etarskom ulju, što ga čini izuzetno vrednim terapijskim sredstvom.
Proizvodi: Manastir Svetog Stefana, Gornje Žapsko, Vranje
Manastirski liker od domaćeg matičnog soka aronije, dobijenog hladnim ceđenjem aronije sa manastirskog imanja je savršeno zdrav liker bez šećera. Prepoznatljiv po svojoj rubin crvenoj boji i intezivnom mirisu i ukusu, odličan je za konzumaciju pre jela, kao aperitiv ili uz crnu kafu.
Sastav: etanolno-vodeni ekstrakt korena ehinacee (Echinaceae radix), korena maslačka (Taraxaci radix), korena čička (Bardanae radix), lista artičoke (Cynarae folium), korena plave lincure (Gentianae asclepiadeae radix), korena cikorije (Cichorii radix), herbe podubice (Chamaedryos herba), herbe vranilove trave (Origani herba), korena i lista koprive (Urticae radix et folium), cveta hajdučke trave (Millefolii flos), lista žalfije (Salviae folium), herbe trave ive (Teucrii montani herba), herbe kantariona (Hyperici herba), herbe vrijeska (Satureae montanae herba), ploda kleke (Juniperi fructus), lista breze (Betulae folium), korena vilinog sita (Carlinae radix), lista nane (Menthae piperitae folium), ploda šipurka (Cynosbati fructus), ploda drena (Corni fructus), ploda trnjine (Pruni spinosae fructus), ploda brusnice (Vitis idaeae fructus), ploda crne ribizle (Ribes nigri fructus), ploda aronije (Aroniae fructus) i propolisa.
Proizvodi: Manastir Svetog Stefana, Gornje Žapsko, Vranje
Domaći sok od kupine, u staklenoj ambalaži od 200ml. Proizvedeno u Manastiru Žiči, od domaćih kupina. Bez aditiva i konzervansa.
Crveno vino od sorte grožđa merlo, uzgojenog u manastirskim vinogradima.
Staklena ambalaža 0.75l
Alk. 14,3% VOL
Domaći sok od kupine, u staklenoj ambalaži od 720ml. Proizvedeno u Manastiru Žiči, od domaćih kupina. Bez aditiva i konzervansa.
Liker od ruže je napravljen od latica starih sorta ruža sa manastirskog imanja. Piće opojnog mirisa i ukusa, bez veštačkih boja i mirisa.
Domaći sok od šargarepe i jabuke, u staklenoj ambalaži od 7200ml. Proizvedeno u Manastiru Žiči, od domaćih šargarepa i jabuka uzgajanih u manastirskom voćnjaku.
Bez aditiva, konzervansa i šećera.
Domaći sok od kruške i jabuke, u staklenoj ambalaži od 200ml. Proizvedeno u Manastiru Žiči, od kruški i jabuka uzgajanih u manastirskom voćnjaku.
Bez aditiva, konzervansa i šećera.
Manastirski liker od maline prepoznatljiv je po svojoj malinasto crvenoj boji, sočnoj gustini i postojanoj slatkoći. Napravljen je od najbolje voćne kaše u kojoj su sačuvani kvalitetni i intezivni miris i ukus sveže maline.