Ruže u Manastiru Žiči

Ruže u Manastiru Žiči
14.08.2020.

RUžE U MANASTIRU ŽIčI

Sestrinstvo manastira Žiče, čuvajući tradiciju u svakom pogledu, pa i u svojoj proizvodnji, postaralo se da njome obuhvati i stare sorte ruža, koje su od davnina bile sastavni deo trpeze, ali i osnova za negu kože.

 

Sestrinstvo manastira Žiče, čuvajući tradiciju u svakom pogledu, pa i u svojoj proizvodnji, postaralo se da njome obuhvati i stare sorte ruža, koje su od davnina bile sastavni deo trpeze, ali i osnova za negu kože. Iz tog razloga, poslednjih nekoliko godina se sestrinstvo Manastira bavilo usavršavanjem recepata za domaće slatko od ruže i za liker od ruže.

 

 

 

Ruža se od davnina koristi u ishrani, a latice se koriste za proizvodnju različitih napitaka, likera, ružine vodice, čajeva, soka od ruže i slatka. Ruže su posađene na sunčanim delovima manastirskog imanja, budući da ruže vole sunce, a da bi cvetale trabalo bi da budu izložene sunčevoj svetlosti makar sedam do osam časova.

 

 

 

Domaći liker od ruže koje proizvodi manastir Žiča je jedinstveno piće opojnog mirisa i ukusa, koje se pravi od retke sorte mirisne ruže. Ovo piće karakteristične crvene boje može se koristiti i za spravljanje egzotičnih koktela, i kao dodatak receptima za različite vrste torti i kolača

 

 

Manastir Žiča proizvodi i domaće slatko od ruže, koje je napravljeno bez veštačkih boja i mirisa, a svaka teglica sadrži u sebi oko 200 grama latica ruže. Slatko je punog i neobičnog ukusa, tamno crvene boje.

 

R

 

Prirodni sapuni su ručno rađeni i prave se u malim serijama. Prirodni sapun sa ružom u osnovi sadrži hranljiva ulje kokosa, ricinusa i suncokreta, kao i eterično ulje ruže koje se oduvek koristi u kozmetičkoj industriji i poznato je po svojim lekovitim i blagotvornim dejstvima.