Руже у манастиру Жичи

Руже у манастиру Жичи
14.08.2020.

Руже у манастиру Жичи

Сестринство манастира Жиче, чувајући традицију у сваком погледу, па и у својој производњи, постарало се да њоме обухвати и старе сорте ружа, које су од давнина биле саставни део трпезе, али и основа за негу коже.

 

Сестринство манастира Жиче, чувајући традицију у сваком погледу, па и у својој производњи, постарало се да њоме обухвати и старе сорте ружа, које су од давнина биле саставни део трпезе, али и основа за негу коже. Из тог разлога, последњих неколико година се сестринство Манастира бавило усавршавањем рецепата за домаће слатко од руже и за ликер од руже.

 

 


Ружа се од давнина користи у исхрани, а латице се користе за производњу различитих напитака, ликера, ружине водице, чајева, сока од руже и слатка. Руже су посађене на сунчаним деловима манастирског имања, будући да руже воле сунце, а да би цветале трабало би да буду изложене сунчевој светлости макар седам до осам часова.

 

 


Домаћи ликер од руже које производи манастир Жича је јединствено пиће опојног мириса и укуса, које се прави од ретке сорте мирисне руже. Ово пиће карактеристичне црвене боје може се користити и за справљање егзотичних коктела, и као додатак рецептима за различите врсте торти и колача.

 


Манастир Жича производи и домаће слатко од руже, које је направљено без вештачких боја и мириса, а свака теглица садржи у себи око 200 грама латица руже. Слатко је пуног и необичног укуса, тамно црвене боје.

 


Природни сапуни су ручно рађени и праве се у малим серијама. Природни сапун са ружом у основи садржи хранљива уље кокоса, рицинуса и сунцокрета, као и етерично уље руже које се одувек користи у козметичкој индустрији и познато је по својим лековитим и благотворним дејствима.