Шаран из Манастира Жиче

Шаран из Манастира Жиче
11.01.2021.

Шаран из Манастира Жиче

Рибњак Светог Владике Николаја жичког у Манастиру Жичи пре две године је започео са радом. Шаран се узгаја у еколошким условима, у незагађеном окружењу и чистој води, а риба се храни квалитетном храном. Све информације о шарану који се узгаја у рибњаку Св. Николаја Велимировића и продаје у Манастиру Жичи можете добити преко емаил адресе galerija@zica.rs

 

 

Манастир Жича у оквиру свог имања има и језеро које је настало по благослову Светог Владике Николаја. Владика Николај је по доласку са охридске Епархије у жичку одлучио да изгради рибњак на манастирском имању. У манастирима се не једе месо, па је одлука Владике Николаја о изградњи рибњака била од животне важности за Манастир.

Тако је Жича добила своје језеро које je пре двe гoдинe рeвитaлизoвaнo кaкo би сe пoчeлo сa узгojeм рибe.

 

 

Пре него што је језеро напуњено, извршени су сви неопходни истражни радови. Они су подразумевали испитивање квалитета воде за водоснабдевање рибњака, испитивање педолошког састава, пропустљивости и конфигурације терена. Истраживање квалитета воде подразумева испитивање физичких, хемијских и биолошких карактеристика воде. На основу ових анализа констатовано је да квалитет воде одговара потребама гајења шарана.

Технологија узгоја шарана је таква да се сваке године испушта вода и чисти језеро. Шаран се узгаја у еколошким условима, у незагађеном окружењу и чистој води, а риба се храни квалитетном храном. На овај начин добија се шаран који нема непријатан укус, који је углавном, нажалост, карактеристичан за ову рибу.

 

 

Риба произведена у Манастиру Жичи користи се како зa пoтрeбe мaнaстирa Жиче, тако и других манастира. Кao и свe oстaлo штo je прoизвeдeнo нa oвoм свeтoм мeсту, oвa рибa се одликује изузетним квалитетом и сасвим посебним укусом.

Манастир Жича у оквиру своје онлине понуде ове године има живог шарана, очишћеног и димљеног. Сестринство манастира Жиче се стара о вакумирању и паковању рибе, тако да је она тренутно замрнута у комори како би задржала сва своја хранљива својства и укус.

 

 

Припрема димљеног шарана - уље није потребно: на плех ставите већ готове котлете и пеците  неких пола сата на температури од 180С, а потом, по укусу, још десетак минута на температури 210-220С како би шаран добио дивну боју и како би укус постао још интезивнији.