Saran iz Manastira Zice

Saran iz Manastira Zice
11.01.2021.

SARAN IZ MANASTIRA ZICE

Ribnjak Svetog Vladike Nikolaja žičkog u Manastiru Žiči pre dve godine je započeo sa radom. Šaran se uzgaja u ekološkim uslovima, u nezagađenom okruženju i čistoj vodi, a riba se hrani kvalitetnom hranom. Sve informacije o šaranu koji se uzgaja u ribnjaku Sv. Nikolaja Velimirovića i prodaje u Manastiru Žiči možete dobiti preko email adrese galerija@zica.rs

 

Manastir Žiča u okviru svog imanja ima i jezero koje je nastalo po blagoslovu Svetog Vladike Nikolaja. Vladika Nikolaj je po dolasku sa ohridske Eparhije u žičku odlučio da izgradi ribnjak  na manastirskom imanju. U manastirima se ne jede meso, pa je odluka Vladike Nikolaja o izgradnji ribnjaka bila od životne važnosti za Manastir.
Tako je Žiča dobila svoje jezero koje je pre dve godine revitalizovano kako bi se počelo sa uzgojem ribe.
Pre nego što je jezero napunjeno, izvršeni su svi neophodni istražni radovi. Oni su podrazumevali ispitivanje kvaliteta vode za vodosnabdevanje ribnjaka, ispitivanje pedološkog sastava, propustljivosti i konfiguracije terena. Istraživanje kvaliteta vode podrazumeva ispitivanje fizičkih, hemijskih i bioloških karakteristika vode. Na osnovu ovih analiza konstatovano je da kvalitet vode odgovara potrebama gajenja šarana.

 Tehnologija uzgoja šarana je takva da se svake godine ispušta voda i čisti jezero. Šaran se uzgaja u ekološkim uslovima, u nezagađenom okruženju i čistoj vodi, a riba se hrani kvalitetnom hranom. Na ovaj način dobija se šaran koji nema neprijatan ukus, koji je uglavnom, nažalost, karakterističan za ovu ribu.

 

 

Riba proizvedena u Manastiru Žiči koristi se kako za potrebe manastira Žiče, tako i drugih manastira. Kao i sve ostalo što je proizvedeno na ovom svetom mestu, ova riba se odlikuje izuzetnim kvalitetom i sasvim posebnim ukusom.
Manastir Žiča u okviru svoje online ponude ove godine ima živog šarana, očišćenog i dimljenog. Sestrinstvo manastira Žiče se stara o vakumiranju i pakovanju ribe, tako da je ona trenutno zamrnuta u komori kako bi zadržala sva svoja hranljiva svojstva i ukus.


Priprema dimljenog šarana - ulje nije potrebno: na pleh stavite već gotove kotlete i pecite  nekih pola sata na temperaturi od 180C, a potom, po ukusu, još desetak minuta na temperaturi 210-220C kako bi šaran dobio divnu boju i kako bi ukus postao još intezivniji.