Манастирско купиново вино

Манастирско купиново вино
20.08.2020.

Манастирско купиново вино

Купиново вино је домаће десертно воћно вино благог и ароматичног укуса које производи манастир Жича.

 

Манастир Жича кроз своју производњу настоји да допринесе конзумирању здравих намирница, потпуно природних, без козерванаса, адитива и вештачких боја. Манастирски производи се праве по традиционалној рецептури, а воће се узгаја на манастирском имању, далеко од прометних путева. О свим фазама одржавања манастирских воћњака, од садње до бербе, стара се сестринство манастира Жиче у оквиру својих заједничких радова.

Купиново вино које производи манастир Жича има тамну боју, али благ и ароматичан укус, због чега се може пити као аперитив или десертно вино, али и уз јела од речне и морске рибе.
 

 
Влада мишљење да је купиново вино познат природан лек за побољшање крвне слике. Оно благотворно делује на кожне болести као што су осипи, а захваљујући витамину Ц, минералима и гвожђу, може помоћи код вртоглавица и умора. Антиоксиданти који се налазе у плоду купине позитивно утичу на рад организма.
 
 

 

У оквиру комплекса манастира Жиче засађено је воће на више од 7 ха земље. У воћњаку су заступљене јабуке, брескве, крушке, вишње, кајсије, шљиве, винова лоза, рибизле, купине и аронија од којих се праве домаћи производи као што су природни сокови, домаћи ликери, манастирска вина и ракије