Manastirsko kupinovo vino

Manastirsko kupinovo vino
20.08.2020.

MANASTIRSKO KUPINOVO VINO

Kupinovo vino je domaće desertno voćno vino blagog i aromatičnog ukusa koje proizvodi manastir Žiča.

 

Manastir Žiča kroz svoju proizvodnju nastoji da doprinese konzumiranju zdravih namirnica, potpuno prirodnih, bez kozervanasa, aditiva i veštačkih boja. Manastirski proizvodi se prave po tradicionalnoj recepturi, a voće se uzgaja na manastirskom imanju, daleko od prometnih puteva. O svim fazama održavanja manastirskih voćnjaka, od sadnje do berbe, stara se sestrinstvo manastira Žiče u okviru svojih zajedničkih radova.


Kupinovo vino koje proizvodi manastir Žiča ima tamnu boju, ali blag i aromatičan ukus, zbog čega se može piti kao aperitiv ili desertno vino, ali i uz jela od rečne i morske ribe.

 

 

Vlada mišljenje da je kupinovo vino poznat prirodan lek za poboljšanje krvne slike. Ono blagotvorno deluje na kožne bolesti kao što su osipi, a zahvaljujući vitaminu C, mineralima i gvožđu, može pomoći kod vrtoglavica i umora. Antioksidanti koji se nalaze u plodu kupine pozitivno utiču na rad organizma.

 

 

 

U okviru kompleksa manastira Žiče zasađeno je voće na više od 7 ha zemlje. U voćnjaku su zastupljene jabuke, breskve, kruške, višnje, kajsije, šljive, vinova loza, ribizle, kupine i aronija od kojih se prave domaći proizvodi kao što su prirodni sokovi, domaći likeri, manastirska vina i rakije.